Sa tead olukorda, kui tundub, et alles ostsite juustu ja juba ta kuivab ning välimus on rikutud ?
Ja see ei ole alati aegumiskuupäeva tõttu.
Juust on “elus” toode. Ja kummalisel kombel ta hingab kogu aeg. Seetõttu on nii oluline hoolikalt jälgida kõik tingimused selle säilitamiseks.
Kuidas säästa juustu kauem?
- Ära osta juustu rohkem kui saab süüa lähitulevikus, sest see on mittepüsiva säilivusajaga ja nõuab säilitamisel eritingimusi.
- Ärge lõigake juustu koorikut, see on loomulik kaitse kuivamise eest ja mõnedel juustusortidel on see söödav.
- Enne juustu panekut külmkappi, tuleb see korralikult pakkida.
Pakendamine juustu säilitamiseks
Võite jätta poepakendisse, kui see on suletud vaakumpakendis või pole juustu lõigatud otsast. Kui pakend on juba avatud, tuleb juust ümber pakkida. Polüetüleenpakendis peatub juustu hingamine ja tema maitse halveneb. Kilepakendis hakkab juustu pind kattuma kleepuva kihiga juba 4. päeval. Kuna liiga tihedalt pakendatud keskkonnas hakkavad bakterid arenema ning juust tõmbab endasse plastpakendi lõhna ja kemikaalid.
Parem lahendus on panna juustu pärgamentpaberi sissse (mida kasutatakse ka küpsetamisel). Selline paber laseb osaliselt õhku läbi osaliselt läbib õhk ja juust kuivab. Ja siis pane juust koos paberiga kilekotti.
Juustud neelavad kiiresti teiste toodete aroomi , mis mõjutab maitseomadusi. Seetõttu peab pakend olema hermeetiline. Ärge pange juustu toodete kõrvale, millel on tugev lõhn: suitsuvorst, kuivatatud kala, või sibul. See mõjutab juustu maitset.
On olemas spetsiaalne nõu juustu säilitamiseks. Aga kui ei ole juustuanumat, siis saab kasutada mistahes klaasist või plastikust kaanega anumat.
Nõuanne. Kui te ikka hoiate juustu polüetüleenist pakendis, siis pange tükk suhkrut juustu kõrvale. Sel juhul ei hakka juust kaettuma hallitusega.
Kuidas säilitada juustu külmkapis pikemat aega?
Vali külmikus riiulid, mis asuvad kõige kaugemal sügavkülma kambrist. Kui temperatuur on liiga madal, siis hakkavad kasulikud mikroorganismid juustus surema. Kõrgel temperatuuril võivad juustus tekkida mitte ainult kasulikud, vaid ka kahjulikud bakterid.
Puu- ja köögiviljade sektsioonid sobivad kõige paremini ka juustu säilitamiseks. Aga mitte nendega koos.
Juustu ei tasu külmiks uksesahtlis hoida, sest iga kord, kui seda avate ukse , tekivad temperatuurimuutused. Järsud temeratuurikõikumised vähendavad säilivusaega.
Ideaalsed tingimused jäävad vahemikku 6-8 ° C ja 80-90% õhuniiskust.
Seoses kõrge õhuniiskusega, juust rikneb kiiresti ning madala õhuniiskuse juurs ta kuivab.
Nõuanne. Kui teil on vaja säilitada kõva juustu ilma külmkapita, võite ta keerata soolveega niisutatud kangasse. Parem võtta linane või tihe puuvillane riidelapp. Ja panna pimedasse ning jahedamasse kohta. Sool pidurdab hallituse teket. See meetod säilitab juustu umbes 3 päeva.
Kui kaua juust säilib külmkapis?
Kestus juustu sõltub ka erinevaid. Noor juust on mitu päeva, ja tahke – kuud. Strust juust, seda kauem on salvestatud. Mõnel juhul, nagu Grana Padano või Parmigiano Reggiano, et toode ei kaota oma omadusi, samuti kaheksa aastat.
Kodus tahke juustu hoitakse 7-10 päeva. Samal ajal on vaja regulaarselt jälgida võimaliku hallituse teket. Ja pehmed juustud mitte rohkem kui kolm päeva, jälgides kõiki reegleid säilitamist.
Kas on võimalik salvestada juust sügavkülma?
Juustu säilitamise aeg sõltub juustu sordist. Pehme juust säilib mitu päeva, ja kõva juust – kuid. Mida kõvem juust, seda kauem ta säilib. Mõnel juhul, nagu Grana Padano või Parmigiano Reggiano, ei kaota toode oma omadusi kuni kaheksa aastat.
Kodustes tingimustes säilivad kõvad juustud 7-10 päeva. Samal ajal on vaja regulaarselt jälgida võimaliku hallituse teket. Aga pehmed juustud säilivad nädalaega, kui jälgida kõiki säilitusreegleid.
Kas on võimalik säilitada juustu sügavkülmas?
Kui ostsite juustu rohkem ja on vaja säilitada seda pikka aega, võib ka kasutada sügavkülma. Aga seal on üks nüanss.
Külmikus säilitamisel hakkavad paljud juustusordid murenema. Mida kõvem juust, seda paremini ta talub külmutamist. Mähi oma juustu pärgamentpaberisse või fooliumisse ja hoidke külmikus kuni6 kuud. Ülessulatamiseks pange see külmkappi üks päevas enne kasutamist.
Külmutatud juust ei sobi kasutamiseks puhtal kujul, kuid seda saab kasutada, et valmistada suppe, kastmeid, küpsetamisel ja teist roogade valmistamisel.
Erinevaid juustusorte tuleb säilitada erinevalt.
Kuidas säilitada soolvees valmistatud juustusid (brõnsa, feta, gruusiapärane juust)?
Parim viis säilitada spetsiaalses seerumis või soolvees, paigutades selle suletud anumasse või klaaspurki. Sellistes tingimustes võib sarnast juustu hoida umbes kaks nädalat.
Sool lisatakse külma vette, segatakse kuni lahustumiseni, misjärel juust uputatakse täielikult vedelikku ja asetatakse külmkappi.
Universalne valem soolveele:
1 liiter vett + 1/4 spl keedusoola
Nõuanne. Et vabaneda liigsest soolast, hoidke tükike juustu vees toatemperatuuril või värskes piimas.
Kuidas hoida Mozzarella juustu?
• Asetage juust anumasse külma veega, kui avasite vaakumpakendi. Vahetage vett iga päev, kui te säilitate juustu külmkapsi. See imiteerib seerumit, milles mozarella paikneb ning aitab vältida juustu kuivamist .
- Temperatuuril 1-4 ° C säilitab mozarella oma maitseomadused 2-3 päeva.
- Ärge kunagi külmutage värsket mozzarella juustu! Tekstuur ja maitse ei jää endiseks. Parim koht on keskmisel riiulil külmkapis.
Kuidas säilitada hallitusjuuste?
Kui jätate sellised juustud nagu Niva Gold, Regina Blu pakendita, et on oht, et hallitus läheb edasi teistele toodetele, mis põhjustab nende enneaegset riknemist. Samuti võib tekkida ebameeldiv lõhn külmkapis.
Säilituspõhimõte on sama kõvadel ja poolkõvadel juustudel. Keerake pärgamentpaberisse ja asetage kaanega anumasse.
Nõuanne. Enne kasutamist, võtke juust külmikust valja umbes 1 tund aega varem. See aitab taastada juustu loomuliku lõhna ja maitse . Lõika juust vahetult enne serveerimist lauale. Pole mõtet hoida lahtilõigatud toodet.
Järgides kõiki juustu säilitamistingimusi, võid nautida tõelist maitset ja säilitada juustu algset väljanägemist võimalikult kaua.