Arvake ära, mis oli Alpide lamburi tavaline toit ja muutus lõpuks peeneks rahvustoiduks?
Muidugi on see fondüü! Mis tähendab prantsuse keeles sulamist. Vaid 3 olulist koostisosa sooja pere õhtusöögi jaoks. Need on juust, leib ja vein. Kui seltskonnas on lapsi, asendage vein sidrunimahlaga. Noh, saame mitmekesistada krõbeda koorega saiaviile salaami, kornišonide, ahjukartuli, seente ja köögiviljadega.
See pole nii keeruline kui tundub. Ärge hirmutage võõrast sõna caquelon. See on lihtsalt kuumakindel pott, milles juhtub maagia – juustu, veini ja vürtside segamine. Pärast küpsetamist asetatakse see lauale keraamilisele küünlajalale koos põleva küünlaga, et vältida segu paksenemist.
Nii, valime juustud. Millised on fondüü parimad sordid? Õigesti! Need, mis sulavad kergesti. Heaks valikuks on vürtsikad, keskmiselt tugeva maitsega juustud nagu Emmentali, Maasdami, Cheddari või ürdi ja paprikaga pehmed juustud.
• EMMENTAL LIMBAZU. Puuviljase-pähklise magusa maitsega kõva juust.
• FRICO MAASDAM. Poolkõva juust. Algne maitse saadakse põldsinepi, nõgese, piprarohu ja nelgi lisamisega.
• PUNANE CHEDDAR. Poolkõva rikkaliku oranži värvi juust, kreemja vürtsika maitsega, kerge happesuse ja meeldiva pähklise järelmaitsega.
• VALGE CHEDDAR. Kreemja, vürtsika maitsega kõva juust.
• GRANDE DURO. Eriti kõva parmesani juust 12 kuud laagerdunud teralise tekstuuri ja magusa maitsega.
Parema tulemuse saamiseks kasutage mitut sorti. Proovige juustu ja vürtside erinevaid kombinatsioone, katsetage! Ja leiate oma lemmikfondüü retsepti.